Puro silindir şeklinde solgunlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, içinde duman kıtaçıkları mevcut bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak muhakkak, esnek ve yumuşak bir bünyeda olmalı, şiddetli bir aromaya ve düzenli yanmayı sağlamlayacak canipıcı özelliğe mevla olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunmuş olduğu abuhava kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru ulamasız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden bünyelmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok şiddetli miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birbunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro içer en dikkat etmesi gerekilen şey yakınlarında bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet yakınlarında bir nemde değil ise purolarınız ne denli nitelikli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız eğlence yada kâm maatteessüf kesinlikle hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tüp vb. mecmu hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve içime hazır çelişmez olmak içindir. Tabi bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her ahit ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında içilen bir puro ideal nem değerlerinde içiliyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kabil görülsede haddizatında bu nem değerleri de kimisine gereğince oldukça yaraşıklı ve içilebilir en oflaz değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi nem değerlerinde purodan eğlence almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken farklı bir zat bu nem değerinin puroya yazık edilen bir kıymet bulunduğunu ve asla içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem üstelikı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değhizmetimi purolarına ziyan verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu kabil olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değhizmettirmektedir diye soracaktır olursanız kısaca tefhim etmek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan allıkınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve allıkınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğleşmek istiyorsanız buna ahit ve görgü ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol kıymet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun nem değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine istikbal olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Zirdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil siyah öz vasati 6 kamer içerisinde hizmetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan özgür olmadığı için makul bir ahit içerisinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor içinde nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil olduğunca ziyade suhunet değhizmetimi sıfır ortamlar seçmeye çallıkışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem kıymeti uydurmak için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymet iyileşmesi vasati %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar mevcut nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çallıkışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. şayet derdiniz şiddetli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o ahit farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan arkalamaı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in geceli gündüzlü ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çallıkışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek için en bol şık olarak içinmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir inkılap yaratmış ve hem nem alıntı hem nem verme özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. Gece gündüz yada mevsim intikalleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en sağlık bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, besin, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. antrparantez Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem düşüt hemde şiddetli nem değerlerinde çift taraflı çallıkışarak durağan bir nem kıymeti sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve mecmu puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.
Comments
This post has no comments yet. Be the first to comment